7 saveta uz koje će vaša veš mašina raditi dugo i bez problema


Hardver Tech Vesti


Pogledajte oko sebe i pobrojteuređaje i aparate koje svakodnevno ili skoro svakodnevno koristite kako biste sebi olakšali kućne poslove. Sada odvojte onaj uređaj koji vam predstavlja najveću pomoć. Verovatno će većina odgovoriti bez problema da su to mašine za pranje veša, jer koliko god sve koristilo i značilo, njihov značaj, pored šporeta i frižidera je najveći. 

Kako bi vaša veš mašina uredno radila, kako ne biste dolazili do problema poput kvarova, loše oprenog veša i slično, bidtno je da je održavate i da redovno brinete o njoj. Zato sa vama delimo savete koji će vam značiti i koji će vam služiti kao podsetnik šta da radite redovno i samim tim produžite životni vek svoje mašine za pranje veša. 

Redovno čišćenje filtera na dnu mašine

Svaka mašina na dnu, ispod bubnja, ima filter koji služi za „hvatanje ostataka od tkanina, kao što su one dobro poznate grumuljice, končića, kose, uopšte te vrste otpada koji se nalaze na garderobi uvek. Posebno su važni u domovima gde postoje i kućni ljubimci, pa se sa garderobe uvek sklanja velika količina krzna. Međutim, da bi mašina za pranje veša radila uredno, bitno je da se filter redovno čisti. Proizvođači neretko napominju da je to dobro raditi i nakon svakog pranja. Postavite neku krpu ispod filtera, kako voda ne bi otišla okolo i napravila vam dodatni posato, odvijte filter, uklonite sve nečistoće, isperite ga pod mlazom vode i onda je spreman za vraćanje na svoje mesto. 

Pravilno doziranje deterdženata

Možda vam se nekada učini da biste mogli da dodate još malo deterdženta, da vam nije dovoljno ili da imate utisak da količina koju sipate nije dovoljna da opere veš. Međutim, svaki proizvođač deterdženta postavlja savet koja je količina potrebna po pranju. I vrlo je bitno taj savet i pratiti. Kada preterujete sa količinom deterdženata, onda činite i to da se oni nakupljaju u mašini, zatvaraju odvode, a ujedno utiču da se vremenom stvaraju neprijatni mirisi. Iz tog razloga je važno da uvek sipate propisanu količinu, ali i da redovno čistite pregrade koje služe kako za deterdžent, tako i za omekšivače i druge proizvode za pranje veša. 

Pazite na preopterećenje

Svaki bubanj je tačno napravljen za određenu količinu veša koju u jednom ciklusu pranja može da prihvati, što je uvek i jasno naznačeno na mašinama za pranje veša. Nemojte nikada prekoračiti taj limit, ali nemojte ni stavljati da se pere značajno manja količina veša, jer ni jedno od ta dva nije bezbedno po zdravlje i kvalitetan rad veš mašine. Pretrpavanje vešom može dovesti do toga da se veš ne opere u potpunosti, ali i do oštećenja mašine, njenog bubnja, pa iako je nova ili skoro kupljena može biti u kvaru. 

Redovno čišćenje gume na vratima

Jedan od delova mašine koji u najvećoj meri kupi ostatke i prljavštinu, nekada čak i više od samog filtera, jeste guma na vratima, odnosno na bubnju, koja spaja bubanj i vrata mašine za pranje veša. Na njoj se vremenom nakupljaju prljavština, prašina, ostaci deterdženta i vlaga. Kako se ne bi stvarala buđ i kako ne bi dolazilo do pojave neprijatnih mirisa, vrlo je bitno da nakon svakog ili nakon nekoliko pranja, gumu prebrišete vlažnom krpom, lepo je očistite, a nakon toga i prosušite čistom krpom. 

Korišćenja sredstava za skidanje fleka sa tkanine

Raznorazni skidači fleka, proizvodi koji se koriste kao dodatak deterdžentima, danas su dostupni u prodavnicama i naveliko se kupuju jer obećavaju, ali i omogućavaju da se i vrlo tvrdokorne fleke uklone bez ikakve muke i truda. Međutim, nekada se događa da takvi proizvodi ne odgovaraju samom uređaju, tj. veš mašini, pa dolazi do curenja ili oštećenja različitih delova mašine za pranje veša. Zato je vrlo važno da pre kupovine nekog od skidača fleka pročitate deklaraciju i uverite se da li je proizvod namenjen mašinskom pranju ili nije, kako biste znali da li je bezbedan za upotrebu.

Redovno proveravanje creva i ventila

Creva i ventili mogu postati začepljeni ili oštećeni tokom vremena, što dovodi do curenja vode, smanjenog protoka vode, te do kvara veš mašine. Periodično proveravajte creva i ventile i zamenite ih na vreme čim primetite da ne izgledaju najbolje.

LG mašine za pranje veša kao iskrena preporuka korisnika

Kada birate mašinu vrlo je važno da poverenje poklonite brendu čije je ime i poznato i priznato među korisnicima. LG mašine za pranje veša se i te kako koriste i imaju visoke ocene onih koji ih koriste godinama, što zbog kvaliteta, tako i zbog modernog dizajna, brojnih mogućnosti i različitih modela, tako da u jedan od saveta kada govorimo o dugom veku trajanja veš mašine ide i savet da poslušate iskustvo i uvek razmislite da li su LG mašine za pranje veša dobra investicija i za vaš dom. 

Komentari

Vaše ime i prezime *


Vaše e-mail *


Vaš komentar *Srodni tekstovi: