Kako da baterija vašeg telefona duže traje?


Mobilni telefoni

Za razliku od onih modela telefona kakvi su se najpre pravili, sa jedinom svrhom pozivanja i slanja poruka, čija je baterija trajala barem nekoliko dana, današnji telefoni moraju da se pune svakodnevno.

Razlog za to nalazi se u činjenici da savremene telefone ne ispuštamo iz ruku, pa kada imamo u vidu koliko dugo vremena provodimo na njima i koliko su aplikacije koje koristimo zahtevne u pogledu trošenja baterije, jasno je zašto je svakodnevno punjenje neizbežno.

U nastavku teksta saznajte čemu pribeći kako biste produžili trajanje baterije svog telefona.

#1 Izbegavajte da telefon izlažete velikim temperaturnim razlikama

Isto kao i velika toplota, i velika hladnoća negativno utiče na rad baterije jer iziskuje ubrzano trošenje iste kako bi telefon radio u tim uslovima. Držači za telefon za auto olakšavaju svakodnevnu vožnju, omogućavajući vam da bezbedno koristite telefon, ali obratite pažnju da ne zaboravite telefon u autu i izložite ga višečasovnom delovanju visokih ili niskih temperatura. To bi moglo ozbiljno ošteti njegovu bateriju.

Kada je hladno napolju, a telefon vam je ipak potreban, koristite ga samo koliko je neophodno i vratite ga u džep, a u vrelim letnjim mesecima, dok ste na plaži, držite telefon uvek pod nekom tkaninom.


#2 Smanjite osvetljenje na ekranu

Savremeni ekrani troše izuzetno mnogo baterije za svoj rad, ali se taj utrošak znatno povećava ukoliko vam je osvetljenje ekrana uvek podešeno na maksimum. Pored toga što ubrzano troši bateriju, pojačano osvetljenje može stvarati nelagodu očima, što je takođe razlog da ga smanjite.

Najbolje je podesiti da se automatski podešava nivo osvetljenja, a možete po potrebi koristiti noćni režim rada (Dark/Night modes) ukoliko želite da dodatno usporite trošenje baterije.

#3 Skinite telefon sa punjača kada se napuni

Možda zvuči kao banalna preporuka, ali zapravo nije. Mnogi ljudi ostavljaju telefon na punjaču mnogo duže nego što je to potrebno, posebno kada je reč o noćnom punjenju. 

Na taj način telefon se stalno puni, a baterija oštećuje, što je slučaj i sa drugim uređajima koji stoje na punjaču mnogo duže nego što je potrebno.


#4 Ne čekajte da se telefon isključi kako biste ga punili

Ranije su se ovakvi saveti podrazumevali jer su i modeli telefona i baterija bili drugačiji. U današnje vreme to nije korisno za mobilne uređaje, naprotiv, čak može izazvati i kvar na telefonu. Preporuka je da se jednom mesečno telefon potpuno isprazni pre punjenja, ali ne više od toga.


#5 Učestalo sinhronizovanje mejla znači da će baterija kraće trajati

Ukoliko često ulazite da proverite svoje mejlove, to može biti veoma izazovno za vašu bateriju, tj. njeno trajanje, pa je način da to izbegnete da podesite duže intervale za sinhronizaciju.


#6 Isključite usluge koje ne koristite

Kada ne koristite određene usluge i aplikacije, isključite ih. Na primer, Bluetooth troši bateriju za čak 10% brže, praćenje lokacije takođe ubrzano troši bateriju, kao i mnogobrojne aplikacije. Ažuriranje vremenske prognoze, zatim obaveštenja sa društvenih mreža i slično potrošiće vašu bateriju mnogo pre nego kada ih isključujete ako ih ne koristite u datom momentu.

Takođe, WI-FI treba isključiti onog momenta kada izađete iz kuće jer će vaš telefon nastaviti da traži dostupnu WI-Fi mrežu. Prenos podataka na telefonu troši bateriju brže, zato ga treba isključiti kada vam ne treba.


#7 Smanjite interval gašenja ekrana

Moderni telefoni svakako se gase posle određenog vremena nekorišćenja, ali vi možete odrediti koliki će taj period između prestanka korišćenja i gašenja ekrana biti. Preporuka je da taj period kratko traje kako bi baterija bila trajnija, na primer 15 ili 30 sekundi.


#8 Isključite auto-update opciju u aplikacijama

Ukoliko vaš telefon traži dozvolu za ažuriranje umesto da sam vrši update, imaćete mogućnost da utičete na to kada želite ažuriranje. To znači da ćete time izbeći da se baterija telefona troši onda kada vam to ne odgovara i da ćete moći da odložite ažuriranje za momenat kada vam nije potrebno da baterija bude što punija.


#9 Važan je i kvalitet punjača

Vrlo je važno da, ukoliko je vaš originalni punjač dotrajao, ne posežete za jeftinim rešenjima pri odabiru novog, jer na taj način možete oštetiti konektor punjenja telefona, što će dalje oštetiti bateriju i prekratiti njen životni vek.  Kako bi se to izbeglo, koristite punjač koji je odgovarajuća zamena originalnom i nećete morati da strepite da li će vas baterija dobro služiti. 

Ma koliko da je moćan telefon koji koristite, njegove performanse mogu biti potpuno zasenjene činjenicom da mu baterija kratko traje, a to je svakako dovoljno značajan razlog da čuvate njegovu bateriju! Komentari

Vaše ime i prezime *


Vaše e-mail *


Vaš komentar *Srodni tekstovi: