Kako odabrati adekvatan televizor?


Tech


Dileme vezane za kupovinu kućnih uređaja i aparata mogu biti razne i ići u svim pravcima. Oni koji se malo manje razumeju u elektroniku imaće još više pitanja i nedoumica koje ih muče, dok će oni koji imaju bar neko osnovno znanje imati dilemu šta odabrati u moru slične ponude koja je danas preplavila tržište. 

Razvoj tehnologije kada su televizori u pitanju vrtoglavnom brzinom nastavlja da ide napred, da se razvija i unapređuje u skladu sa poslednjim trendovima i potrebama savremenog čoveka. 

Postoji mnogo stvari na koje treba obratiti pažnju ako u ovom trenutku planirate kupovinu televizora – počev od veličine ekrana, odnosno dimenzija, načina osvetljenja, mogućnosti montaže, funkcija koje ima, dodatnih funkcija, tipa prijemnika, operativnog sistema, proizvođača itd. 

A da biste izabrali adekvatan model shodno vašim potrebama najbitnije je da birate ono što želite i da manje fokus stavljate na trendove i popularne modele, jer iako mogu odgovarati većini ipak postoje situacije gde oni nisu najbolje rešenje. 


Osluškujete svoje potrebe 

Glavni vodič za kupovinu televizora treba da bude njegova namena. Dakle, treba razmisliti koja je svrha njegove kupovine, ko će ga i koliko često koristiti, gde će biti postavljen, šta će se najčešće gledati, da li treba da ima neke dodatne funkcije, sa koje udaljenosti će se gledati i slično. 

Iako se nekome ove stvari mogu učiniti banalnim veoma je važno da se o njima razmisli jer one mogu biti presudne pri odabiru adekvatnog modela za svakog pojedinca ili porodicu. 

Najčešće se televizori kupuju za dnevnu sobu gde će ih koristiti cela porodica za svakodnevno gledanje različitih programa – od javnog servisa, preko informativnih emisija, kvizova, zabavnih programa, serija i filmova, te crtanih filmova i slično. Dakle, više generacija koristiće jedan uređaj da zavodolji svoje dnevne potrebe za informisanjem, zabavnom i/ili kulturom. 

Ako se kupovina planira za dečiju sobu onda može imati i praktičnu primenu, a osim one glavne, može se koristiti i za igranje video igara pa u tom smislu može zahtevati dodatne gejmerske funkcije koje su u tom slučaju bitne. 

Sama svrha i namena mnogo mogu pomoći pri sužavanju izbora i krajnjoj odluci. 


Odredite budžet

Svaka veća kupovina zahteva izdvajanje veće sume novca te je potrebno razmisliti i o najvećoj svoti novca koju ste u mogućnosti ili želite da izdvojite za ovu vrstu kupovine. 

Na ovaj način možete olakšati sebi ali i prodavcima u radnjima jer vam na ovaj način mogu izvršiti bržu selekciju modela koji se cenovno uklapaju u vaš budžet. 

Osim toga, uz navođenje karakteristika koje su vama važne ili očekivanih performansi uz okvirnu cenu za koju ste spremni ili u mogućnosti to da platite sužavate izbor mogućih modela što bi svakako trebalo da olakša kupovinu. 

Cene mogu varirati u odnosu na različite kriterijume od mesta kupovine, proizvođača, preko performansi, karaktersitika, veličine i svih ostalih pojedinosti. Često se mogu naći razni modeli po akcijskim cenama pa je u tom slučaju moguće naći povoljniju ponudu kada je odnos cene i kvaliteta u pitanju. 


Obratite pažnju na dodatne mogućnosti 

U većini slučajeva neke dodatne mogućnosti koje televizori mogu imati neće vam biti neophodne, ali nekada one mogu biti presudni faktor prilikom kupovine. 

U zavisnosti od vaših potreba ili potreba vaše porodice možete se informisati i potražiti oznake u specifikaciji televizora koje se odnose na određene tehnologije koje omogućavaju bežično povezivanje televizora sa drugim uređajim – poput Bluetooth-a, Miracast-a, Chromecast Built-in i slično.

Kada je opcija Bluetooth-a u pitanju ona podrazumeva povezivanje sa pametnim uređajima, a posebno sa slušalicama i zvučnicima, malo ređe sa tastaturom. 

Razne druge softverske mogućnosti takođe mogu biti od značaja.

Svaka dodatna funkcija predstavlja mogućnost više za vas ali pre nego donesete konačnu odluku zapitajte se da li vam je ona i koliko potrebna. 


Potražite savet stručnjaka za pametnu kupovinu

Kako biste ostvarili pametnu kupovinu trebalo bi da obratite pažnju na sve gore navedene savete, a takva kupovina je uvek isplativa investicija. 

U donošenju takve konačne odluke mogu vam mnogo pomoći saveti stručnjaka – bilo da je reč o prodavcima u radnjama koje se bave prodajom ovih uređaja, stručnim tekstovima ili blogovima i recenzijama kupaca o samom proizvodu. 

Neka od pitanja koja će vam prodavac postaviti odnosiće se na veličinu ekrana, odnosno njegovu dijagonalu, tipu ekrana, tjuneri i gornjoj granici kada je budžet kojim raspolažete u pitanju. Sva ova pitanja imaju svrhu pronalaska idealnog modela koji se uklapa u te pojedinosti kako bi mogli da vam ponude najbolji odnos cene i kvaliteta u odnosu na to što tražite. 

Nekada ove vrste pomoći mogu biti od velikog značaja jer razlika u ceni između dva modela često zapravo predstavlja manju razliku gledano u odnosu na kvalitet i performanse. To znači da biste za neznatno više novaca mogli da dobijete primetno bolji televizor.


Komentari

Vaše ime i prezime *


Vaše e-mail *


Vaš komentar *Srodni tekstovi: