Kako odabrati: peći na drva ili šporeti na drva za grejnu sezonu?


Vesti


Kupovina peći, šporeta, kotlova, grejalice i radijatora kao energenta koji će pružiti potrebnu temperaturu u domu tokom duge i hladne zime zahteva dosta angažovanja. Pregledanje inovativnih ponuda proizvođača, distributera i prodajnih objekata, zatim upoređivanje karakteristika, cenovnih rangova i svih prednosti, osnovni je način da se odabere kvalitetno i provereno rešenje. 

Naravno, uvek je preporuka i savetovanje sa iskusnim osobama i profesionalnim timovima koji imaju stručna znanja u oblasti sistema za grejanje. Danas, često je dilema da li odabrati moderne peći na drva, ili klasične šporete na drva, a svako rešenje daje mir, kao i nežno pucketanje vatre.

Zašto su peći sa upotrebom drveta kao ogreva odlično rešenje?

Drvo kao energent je univerzalno dostupno i veliki broj porodica poseduje sopstveni izvor za obradu, transport i upotrebu tokom grejne sezone. Peći na drva su moderan izbor domaćinstava jer štede prostor, vrlo su kompaktne i mogu se postaviti u ugao prostorija, hodnik i bilo koju raspoloživu kvadraturu. Modeli uglavnom imaju staklena vratanca kroz koje se može videti plamen, a mirnoća pucketanja drveta podseća na užitak kakav daju raskošni kamini. 

Temperatura koja se dostiže u prostoriji je odlična, a nezavisnost od izvora električne energije čine da resursi budu spremni za grejanje čak i pre početka grejne sezone. Peći na drva razlikuju se prema dimenzijama ložišta, prečiniku odvoda dima, kapacitetu grejanja i dizajnu.

Šporeti na drva su multifunkcionalno rešenje za svaki dom

Šporeti na drva predstavljaju spoj tradicije, toplote i mirnoće, a to je sve što je potrebno za maksimalan užitak u svom domu. Ono što ih razlikuje u odnosu na peći na drva, jeste to što su multifunkcionalni, odnosno predstavljaju osnovni izvor toplote za grejnu sezonu, ali imaju i mogućnost prirpeme obroka. 

Naime, šporeti na drva odlikuju se kvalitetnom i prostornom rernom, kao i površinom predviđenom za kuvanje, pa se istovremeno dobija toplota i najukusnija jela, čije arome se pamte još od detinjstva, do danas. Zbog toga, ne čudi podatak da veliki broj kupaca odlučuje se baš za benefite koje pružaju šporeti na drva. 

Zajedničke dobre strane peći i šporeta – nepogrešiva kombinacija

Danas je pitanje ogreva i grejnih tela veoma aktuelno, s obzirom na cenovne oscilacije i važeće propise za uštedu električne energije, a drvo ima značajnu prednost u pogledu cene i karakteristika. U tom pogledu, bilo da se biraju peći na drva, ili praktični šporeti na drva, oba rešenja su savršena, čak se mogu i kombinovati. 

Konkretno, peći na drva mogu grejati hodnik ili sobu, dok se šporeti na drva najčešće postavljaju u prostor kuhinje, kako bi se pripremili najukusniji obroci. To znači da ovaj spoj predstavlja sjajno rešenje za domove u kojima nije uspostavljen sistem centralnog grejanja ili kotlova, a temperatura u enterijeru uvek će biti na zavidnom nivou.

Nije uvek lako odabrati pravo rešenje za ogrev i odgovarajuća grejna tela u svom domu, ali drvo kao energent ima značajne prednosti. Zbog toga, bilo da se odaberu šporeti na drva za kuhinju ili dnevnu sobu koji obezbeđuju i pripremu obroka bez potrošnje električne energije, klasične peći na drva za grejanje drugih prostorija, ili čak njihova kombinacija, rezultat će biti dugoročno zadovoljstvo cele porodice.


Komentari

Vaše ime i prezime *


Vaše e-mail *


Vaš komentar *Srodni tekstovi: