Kako poboljšati performanse i produžiti život baterije laptopa


Hardver Računari

Baterija je bitan deo hardvera, a vaš prenosni računar će biti daleko manje upotrebljiv bez nje. 

Kada se baterija isprazni ili pokvari, ograničeni ste da koristite laptop samo dok je priključen na struju, što nije uvek praktično ili prikladno. Ipak, mobilnost je ono zbog čega ste se i odlučili za ovakav uređaj.

Razni faktori utiču na vek trajanja baterije za laptop, uključujući kvalitet izrade, način ophođenja s njom, brend i koliko je izložena visokim temperaturama. Ponekad se čini da i sreća ima uticaj na trajnost vaše baterije.

U ovom tekstu, otkrićemo vam nekoliko važnih činjenica koje će vam pomoći da poboljšate performanse laptop baterije.

Šta je ispod poklopca laptopa?

Laptopovi koje danas koristimo napajaju tri vrste baterija. Svaka od njih ima svoju jedinstvenu hemijsku strukturu koja proizvodi energiju i, shodno tome, različite karakteristike.

Nikl-kadmijum (NiCad) baterije

Jedna vrsta su nikl-kadmijum (NiCad) baterije. One imaju životni vek od oko 1.500 punjenja, ali mogu patiti od efekta pamćenja. Ovaj efekat se javlja kada se baterija ne isprazni pre punjenja. Ako se NiCad baterije ne koriste ispravno, njihov životni vek može se smanjiti i do tri puta.

Na sobnoj temperaturi, NiCad baterije gube oko 20% svog kapaciteta mesečno. Međutim, ako se pravilno čuvaju i održavaju, mogu imati najduži korisni vek u poređenju s drugim vrstama baterija.

Nikl-metal hidrid (NiMH) baterije

Druga vrsta su nikl-metal hidrid (NiMH) baterije. One nude visoku snagu u odnosu na svoju težinu, što ih je činilo dobrim zamenama za NiCad baterije u prošlosti. Međutim, imaju relativno kratak vek trajanja kada nisu u upotrebi. NiMH baterije gube oko 30% svog kapaciteta mesečno.

Ove baterije imaju samo 500 punjenja, što ih čini manje dugotrajnim izborom. Kao i kod NiCad baterija, njihov vek se smanjuje ako se ne isprazne potpuno ili se ne pune redovno. Na kraju, možete dobiti samo oko 175 punjenja iz njih. Ipak, bolje se ponašaju od NiCads kada se delimično isprazne pre punjenja.

Litijum-jonske (Li-ion) baterije

Treća vrsta su litijum-jonske (Li-ion) baterije. Ove baterije, široko korišćene u potrošačkim proizvodima mešu kojima su mobilni telefoni, tableti i na tržištu najzastupljeniji Asus laptopovi, imaju visoku gustinu energije od 150 Wh/kg i ne pate od efekta pamćenja kao NiMH baterije. One zadržavaju svoju energiju sa gubitkom od samo 10% mesečno kada nisu u upotrebi.

Međutim, litijum-jonske baterije zahtevaju zaštitni krug zbog svoje osetljive prirode, a sigurnosni ventil sprečava prekomerno punjenje i pražnjenje. Zbog toga se isporučuju kao zatvorene jedinice opremljene sigurnosnom elektronikom. Indikator punjenja olakšava praćenje nivoa napunjenosti. Jednostavno pritiskanje dugmeta omogućava proveru nivoa i da uređaj bude spreman za akciju.

Kako se ocenjuje efikasnost baterije u laptopu?

Efikasnost baterije u laptopu se procenjuje kroz kombinaciju faktora kao što su kapacitet, stopa samopražnjenja i životni ciklusi. 

Kapacitet baterije se meri prema količini energije koja se može isporučiti u odnosu na njenu težinu, zajedno sa stopom samopražnjenja i brojem korisnih ciklusa. Uobičajeno se koristi merna jedinica vat-čas po kilogramu (Wh/kg) kako bi se izmerila snaga. 

Samopražnjenje baterije je prirodni proces gubitka energije koji se dešava kada je baterija ostavljena bez upotrebe. Životni vek baterije, s druge strane, označava broj ciklusa punjenja i pražnjenja koje baterija može podneti pre nego što dođe do značajnog smanjenja njenih performansi. 

Temperatura takođe ima važnu ulogu u dugoročnom održavanju baterije. Na primer, baterije se brže troše na visokim temperaturama. Zbog toga je preporučljivo čuvanje baterije na hladnom mestu ili na sobnoj temperaturi.

Koliko baterija za laptop može u proseku da izdrži?

Prosečan životni vek baterije za laptop se obično smatra da je oko 1.000 ciklusa punjenja. Ovaj broj može da varira u zavisnosti od proizvođača laptopa, same baterije i načina njenog korišćenja. Takođe, njene performanse se vremenom mogu smanjiti.

Tačno određivanje trajanja jednog ciklusa punjenja laptopa je teško jer zavisi od različitih faktora. Neki laptopovi imaju baterije koje mogu da izdrže desetine sati, dok drugi (posebno gaming laptopovi) obično traju najviše četiri do pet sati.

Ako želite da saznate koliko dugo vaša baterija za laptop traje, uvek možete da proverite na internet stranici proizvođača koliko dugo bi prosečno punjenje trebalo da traje.

Da li je štetno stalno držati laptop na punjaču?

U prošlosti se verovalo da je štetno držati Windows laptop stalno priključen na punjač jer to može negativno da utiče na zdravlje baterije. Međutim, Mac laptopovi su uvek smatrani sposobnim da ostanu non-stop priključeni bez problema.

U današnje vreme, držanje laptopa stalno priključenog na struju može biti korisno, bez obzira na tip laptopa koji posedujete. Takva praksa može čak biti preporučljiva, jer što češće punite bateriju laptopa, više i brže će se prazniti.

Nema potrebe da brinete da li će se baterija "prenapuniti" jer su laptop i baterija dovoljno “inteligentni” da znaju kada prestati s punjenjem. Sve što se događa je da laptop direktno koristi struju iz utičnice umesto energije iz baterije.Komentari

Vaše ime i prezime *


Vaše e-mail *


Vaš komentar *Srodni tekstovi: