Kako se povezuje induktivni senzor? Ovo je najjednostavnije uputstvo


Hardver

Induktivni senzor je sastavni deo svih industrijskih postrojenja i svih mašina koje se u njima nalaze. Ova vrsta senzora se koristi u mašinama za pakovanje, namotavanje i u pokretnim trakama koje su sastavni deo svakog proizvodnog procesa. Ono što svaki induktivni senzor izdvaja od ostalih je velika preciznost, dug vek trajanja i velika otpornost na ekstremne uslove rada. 

Zbog toga je u skoro svakom proizvodnom pogonu svaki Reed senzor zamenio induktivni senzor. Razlog za ovo je to što Reed senzori nemaju dugi vek trajanja, nisu otporni na ekstremnije uslove i potrebno ih je svako malo menjati, što zahteva zaustavljanje proizvodnog procesa.

Kako izgledaju i od čega se sastoje ovi senzori?

Ovi senzori su pasivni i njihov rad se zasniva na zavisnosti od induktivnog kalema od promene otpora elektromagnetnog kola ili na elektromagnetnoj indukciji.

Sastavljeni od čeličng kućišta sa priključkom za spoljni kabl, osetljivog elementa koji beleži, modula izvršnog releja i indikatora aktiviranja na LED – u i najčešće su valjkastog oblika. Skoro svaki prosti induktivni senzor ima jaram u obliku slova U ili E i u trenucima kada se kotva približi jarmu, induktivnost raste, a smanjuje se zazor.

Vrste induktivnih senzora

Postoji više vrsta induktivnih senzora, a osnovna podela je na senzore za AC/DC napone, senzore sa specijalnim funkcijama, senzore za AC napone sa dve žice, za DC napone sa dve žice i senzore za DC napone sa tri ili četiri žice.

Upravo zbog rada u ekstremnim uslovima postoji više vrsta senzora sa specijalnim funkcijama. Tako se na tržištu može naći induktivni senzor za povišene temperature, za povišene pritiske, senzor za eksplozivne sredine, ili senzor otporan na varenje i magnetna polja.

Kako se povezuje induktivni senzor?

Svaki induktivni senzor se može povezati u PNP i NPN spoj i na napajanje od 24 volta. Kada se senzor spoji na napajanje i masu, ostaje zajednički kontakt na koji se povezuje relej.

Prednosti i mane upotrebe induktivnih senzora

Induktivni senzor reaguje na metale i veoma je precizan. Primer preciznosti ove vrste senzora ogleda se u  tome što gvožđe očitava na pet milimetra, dok ostale metale očitava na tri milimetra, a i manje. Neki induktivni senzori mogu da detektuju grafit. U procentima izraženo, skoro svaki induktivni senzor ima odstupanje 0,5 odsto što je u velikim industrijskim postrojenjima gotovo neprimetno.

Već je pomenuto da ovi senzori mogu da rade u ekstremnim uslovima, imaju dug vek trajanja zbog toga što su otporni na habanje jer rade na beskontaktnom principu i neosetljivi su na prašinu i vlagu što je njihova velika prednost.

Nelinearnost statičke kakrakteriste i mali opseg promene zazora se smatraju manama ovih senzora.

U kojim industrijama se primenjuju ovi senzori?

Induktivni senzori se koriste za nadzor i kontrolu proizvodnog procesa u tekstilnoj, drvoprerađivačkoj i industriji plastičnih masa. Vremenom su počeli da se primenjuju i u auto industriji baš zbog svojih karakteristika, ali i u energetskoj industriji. Može se reći da se oni koriste u svim industrijama gde je process proizvodnje automatizovan.


Komentari

Vaše ime i prezime *


Vaše e-mail *


Vaš komentar *Srodni tekstovi: