Kako se rashladiti kada su vrućne


Tech

U vrelim danima najbolje je skloniti se u hladovinu ili u prostoriji stvoriti prijatnije uslove nego što je letnja žega. Ventilatori ili klima uređaj su najbolja rešenja za unutrašnji prostor gde boravite ili radite. Ali ima i drugih načina, pa da vidimo šta je od svega ovoga najbolje. 

Klima uređaj

Ugrađivanjem i korišćenjem klima uređaja sigurno ćete najbolje rashladiti vaš prostor. Klima uzima topao vazduh iz prostorije i pretvara ga u hladni, a ventilatori to ne mogu. Oni samo omogućavaju cirkulaciju vazduha u prostoriji. 

Zašto klima nije idealna opcija? Zato što je najskuplja, ugradnja nije laka, troši mnogo više struje, isušuje vazduh, mora da se čisti jer neredovno servisiranje može dovesti do razvoja mikroorganizama štetnih po vaše zdravlje. Ako previše ohladite prostoriju možete se i prehladiti, a kad izađete napolje treba puno vremena da se aklimatizujete na udar silne toplote. 

Razmislite da li vam je klima baš neophodna za tih par meseci vrućine, osim ako ne planirate kupovinu klime koja i hladi i greje, što je dobro rešenje za sva godišnja doba. 

Ventilatori

Jedan od bitnih razloga da se opredelite za ventilator je i taj što se preporučuje da razlika između spoljne temperature i one u prostoriji ne treba da bude veća od 9°C.  S obzirom da ventilatori mogu da rashlade prostoriju i za 5°C do 7°C možda će vam to biti dovoljno za rashlađivanje, a pritom bolje čuvate zdravlje nego korišćenjem klima uređaja

Tu su i druge prednosti ventilatora. Jeftiniji su, pokretni, nema ugradnje ni održavanja, troše manje struje, a u kombinaciji sa još nekim načinom za rashlađivanje prostorije mogu biti sasvim dovoljni da rešite problem sa letnjim vrućinama.   

Važno je pravilno izabrati vrstu ventilatora kako bi najbolje ispunio funkciju u prostoriji gde nameravate da ga koristite. Ako je to manja prostorija u kući ili na poslu onda vam je sasvim dovoljan stoni ventilator. Za veću prostoriju izaberite stojeći ventilator. Sasvim su dobra opcija i zato su vrlo popularni. 

Ako vam treba jači ventilator, za veliki prostor, onda se preporučuju toranj ventilatori dovoljne visine, a to je da ipak budu iznad jednog metra. S obzirom da oni hlade celom svojom visinom, prednost je što potiskuju vazduh sa dna prostorije koji je i najhladniji. Plafon ventilatori po svojim karakteristika najbolje mogu da zamene klima uređaj, a njihova prednost je što omogućavaju dobru cirkulaciju vazduha širom prostorije. 

Pomaže i snalaženje

Da biste još bolje rashladili vazduh u prostoriji probajte i sledeće. Držite prozore, roletne i zavese tokom dana zatvorenim i spuštenim da ne ulazi spoljna toplota. Uveče sve otvorite za bolju cirkulaciju vazduha, a uz uključen ventilator imaćete sigurno prijatno hlađenje. Ako imate dva ventilatora, jedan postavite ispred prozora da izbacuje topli vazduh napolje, a drugi okrenite ka prostoriji da je hladi.

Ako stavite veću posudu sa ledom ispred ventilatora pojačaćete efekat hlađenja. Vazduh struji preko leda i postaje hladniji. Sličan efekat daje i postavljanje flaša sa zaleđenom vodom ispred ventilatora. 

Vodite računa i gde postavljate ventilator. Ne na sredinu prostorije, već u ugao koji je najhladniji. I neka ne bude fizičkih prepreka ispred ventilatora, da ne duva u komodu ili regal, već u otvoreni prostor.

Dobro rešenje je ugradnja ventilatora u prozor. Ako samo uspete da postavite ventilator iznad prozora on će takođe izvlačiti vruć vazduh iz gornjih delova prostorije. Namestite ga tako da duva ka sobi.

Unakrsnom ventilacijom vazduha sa dva otvorena prozora ili vratima i prozorom, takođe pojačavate cirkulaciju i unosite svež vazduh u prostoriju. 

U svakom slučaju nemojte biti bez ventilatora u kući ili kancelariji. Njihovo korišćenje kad su vreli dani omogućiće vam da se prijatnije osećate i vrednije radite.  

Komentari

Vaše ime i prezime *


Vaše e-mail *


Vaš komentar *Srodni tekstovi: