Koje sve vrste usisivača za pepeo postoje na tržištu?


Hardver


Jedna od možda najboljih investicija, posebno u onim domaćinstvima koja kao vid grejanja koriste pelet, drva ili ugalj definitivno je usisivač za pepeo. 

Osnovna namena ovog uređaja jeste, kako mu i sam naziv kaže, da pomogne ljudima prilikom usisavanja pepela. Međutim, mnogi pogrešno misle da usisivač za pepeo treba koristiti samo za usisavanje pepela koji je preostao kao produkt sagorevanja uglja, peleta ili drveta u posudi za pepeo, ali to ipak nije slučaj. U pitanju su uređaji koji omogućuju vlasnicima da usisavaju i pepeo koji se nalazi u svim onim nepristupačnim delovima, kao i oko peći. 

Jedna od najznačajnijih prednosti korišćenja ovog uređaja jeste što on zahvaljujući specijalnim filterima uspeva ne samo da usisa pepeo, nego i da ukloni neprijatne mirise i alergene. Ukoliko se usisivač za pepeo redovno koristi, nema sumnje ni da će peć, odnosno kotao mnogo bolje funkcionisati, prosto zato što će uvek biti čist. 

Usisivač za pepeo - vrste

Na tržištu se u osnovi mogu naći dve vrste usisivača za pepeo i to onaj koji se smatra standardnim i onaj koji je namenjen za usisavanje vrelog pepela. 

Da napomenemo i to da standardni usisivač za pepeo ima jednu manu, koja uopšte nije zanemarljiva. Naime, obično se preporučuje koristiti standardni usisivač za pepeo za usisavanje hladnog pepela. A potrebno je neretko i 24 časa da se pepeo ohladi, što u velikoj meri otežava proces čišćenja, naročito dok traje grejna sezona. U takvim situacijama definitivno su usisivači za vreli pepeo bolja opcija. 

Standardni usisivač za pepeo

Namena ovog uređaja je izuzetno šrioka, zato što se standardni usisivač za pepeo može koristiti i za održavanje roštilja na primer, ali i kada je potrebno usisati nagomilanu prašinu. 

U većini slučajeva se standardni usisivač za pepeo koristi kada je potrebno usisati pepeo, ali koji nije vreo, odnosno čija je temperatura do najviše 40 stepeni Celzijusa. 

Zapremina ovakvih usisivača se kreće od 18 do 20 litara, a u zavisnosti od toga koji je model u pitanju, snaga može biti između od 800 do 1 500 W. U ovakvim uređajima se nalazi takozvani HEPA filter, koji se po potrebi menja. 

S obzirom na to da standardni usisivači za pepeo imaju manu u vidu nemogućnosti usisavanja sitnog pepela, a što je svakako onaj koji ostaje od peleta, recimo, to postoji mogućnost dodatne zaštite filtera, tako da se može koristiti na primer stara čarapa. Samim tim će doći do lakšeg održavanje HEPA filtera, a u isto vreme će biti sprečena mogućnost njegovog zapušenja, što će u velikoj meri olakšati korišćenje tog uređaja. 

Usisivač za vreli pepeo

Druga vrsta ovog uređaja koja se može takođe naći na tržištu jeste usisivač za vreo pepeo. Za razliku od standardnih, ovi usisivači su obično nešto većih dimenzija i imaju drugačiju konstrukciju.

Pored toga što u njima postoji već pomenuti HEPA filter, a takođe postoji i specijalna zaštita od metala za filter. Usisivač za vreo pepeo ima i kantu za sakupljanje pepela, ali i crevo koje je vodootporno. 

Uzevši u obzir da se radi o posebnoj vrsti uređaja, to nije ništa čudno ni što usisivači za vreli pepeo koštaju više nego standardni usisivači za pepeo, ali nema nikakve sumnje da su njihove performanse mnogo bolje i da se radi o značajno kvalitetnijem uređaju.
Komentari

Vaše ime i prezime *


Vaše e-mail *


Vaš komentar *Srodni tekstovi: