Kreiraj savršenu šifru lako i jednostavno


Računari Vesti

Kaspersky Lab Cyber Security vikend održan je proteklog meseca, a među raznim korisnim predavanja jedno je posvećeno i pronalasku savršene šifre. Dok na internetu svakodnevno vrebaju maliciozni softveri, glavni adut u borbi protiv njih su zdrav razum, dobar zaštitni softver, ali i dobro osmišljene šifre za pristup vašim nalozima.

Loše šifre i problemi kompanija 


David Jacoby, član globalnog tima za bezbedonosnu analizu i istraživanje kompanije Kaspersky Lab, naročitu pažnju posvetio je problemima sa bezbednošću sa kojima se susreću kompanije. On ističe da bi se mnogo manje novca trošilo ako bi se više uključili zaposleni. 

Ceo sistem jedne kompanije može biti u velikom problemu, ako samo jedan od zaposlenih na poslovnom nalogu koristi svoj matični broj, datum rođenja ili ime deteta. Savršena šifra mora biti personalizovana. U daljem tekstu pronaćićete savete da napravite jake šifre i da ih lako zapamtite.

Citati

Iskoristite refren vaše omiljene pesme ili citat iz knjige koji vam često prolazi kroz misli. Ako je citat predugačak, iskoristite samo prvih nekoliko reči.

Veliko početno slovo

Neka vam uvek prvo slovo bude veliko. Tako ispunjavate jedan od glavnih zahteva za kreiranje šifre i lako ćete zapamtiti ovu primenu.

Specijalni karakter 

Između svake reči dodajte jedan specijalan karakter. To može biti tačka, haštag ili uzvičnik. Neka vam prethodni koraci budu osnova za sve šifre koje budete kreirali.

Asocijacije

Odredite univerzalne asocijacije za svaki nalog koji koristite. Primer: Facebook neka bude raja, Twitter - brbljanje, e-banking - kamata,... na vama je da odlučite.
Ovako ćete imati jednu šematsku šifru koja je personalizovana za svaki nalog i koju ćete lako upamtiti. Ako ste i dalje uplašeni da vam šifra nije dovoljno jaka, možete dodati veliko slovo na kraj poslednje reči i završni karakter. Komentari

Vaše ime i prezime *


Vaše e-mail *


Vaš komentar *

Vladimir
31.03.2019
Odlican blogSrodni tekstovi: