Kupovina laptopa, šta sve treba da znate i kojih pravila treba da se držite?


Hardver


Da su kompjuteri postali sastavni deo naših života je opšte poznato i o tome ne treba nešto posebno diskutovati. Ono što je interesantno jeste da su desktop računari sve manje u upotrebi, dok su prenosni računari sve popularniji. To i ne čudi, obzirom na činjenicu da su izuzetno praktični, lako se mogu prenositi sa jednog mesta na drugo i ne zauzimaju previše prostora. Popularnost laptopova je tolika da ih danas skoro svi koriste, gotovo da nema kuće koja nema prenosni računar, a ono što je interesantno je da ih sve više firmi kupuje za svoje zaposlene umesto desktop računara. 


Kada je kupovina laptopova u pitanju, skoro svaki kupac koji uđe u prodavnicu kompjutera zna odprilike za šta će mu služiti i na osnovu toga traži računar za sebe. Međutim, postoje oni koji se ne razumeju u računare, to ih jednostavno ne interesuje, pa su prilikom kupovine u velikoj nedoumici oko toga kakv kompjuter treba da kupe. Treba da znate da nije isto kupiti kompjuter za posao i za fakultet ili za jednostavniju kućnu upotrebu, tako da, ako niste sigurni u svoj izbor, uvek potražite savet prodavca. Takođe, ako kupujete prenosni računar studentu za fakultet, treba u obzir da uzmete i koji fakultet je u pitanju. Prosto neće iste zahteve imati student psihologije ili istorije, koji će kompjuter koristiti za hvatanje beleški na predavanjima, pravljenje prezentacija i pisanje seminarskih radova, kao student softverskog inžinjeringa, arhitekture, građevine ili grafičkog dizajna. Na osnovu toga kakve programe će Vaš student instalirati i upotrebljavati možete od prilike da odredite i kakav kapacitet treba da ima računar koji ćete mu kupiti. 

Držite se poznatih marki

Kada je kupovina laptopova u pitanju, ukoliko niste baš neki veliki poznavalac kompjutera i tehnike inače, savetujemo Vam da uvek igrate na sigurno. To podrazumeva kupovinu kompjutera poznatih proizvođača. Iako su neke marke skuplje od ostalih i možda za Vaš budžet nepristupačne, uvek možete da potražite neki model koji će se uklopiti u sumu koju ste izdvojili za nov računar. Ovaj savet Vam dajemo jer se, ne malo puta, dešavalo da neko ko se inače ne razume u kompjutere, kupi jeftiniji uređaj manje poznatog proizvođača i posle ima problem sa servisom istog. Zbog toga je bolje da idete na sigurno i kupite prenosni računar firme koja je pouzdana i poznata a ponudu proverite na portalu ePonuda.

Na šta treba da obratitie pažnju?

Kod kupovine laptopova treba da obratite pažnju na tip i snagu procesora, količinu radne memorije (RAM), brzinu i kapacitet skladištenog prostora, rezoluciju i veličinu ekrana, kao i na broj portova za periferne uređaje. Ukoliko planirate da prenosni računar zaista koristite u putu ili van kuće, onda bi trebalo da obratite pažnju i na kapacitet baterije. Logično je da baterija većeg kapaciteta obezbeđuje veću autonomiju rada, što znači da nećete morati da u toku posla tražite utičnicu kako biste dopunili kompjuter.

Ne preterujte ako ćete ga koristiti samo kod kuće

Kupovina laptopova za kućnu upotrebu može da bude ozbiljna zamka za sve jer, logično, svako želi da ima što bolji uređaj, ali, u svetu računara, to u mnogim slučajevima nije neophodno. Ukoliko kupujete uređaj koji će Vam služiti za gledanje filmova, popunjavanje dokumenata, eventualno za pisanje nekih radova, onda zaista ne morate da uložite preveliku količinu novca, jer cene laptopova mogu biti i više od 1000 evra, što je, složiće se svi, zaista ozbiljan novac. Dakle, za kućnu upotrebu dovoljan je računar srednje jačine i memorije koji neće koštati previše.

Kupovina laptopova za gejming i posao je nešto drugo

Kada je u pitanju kupovina laptopova za gejming ili neki posao koji zahteva upotrebu mnogo komplikovanijih i kompleksnijih programa (programeri, građevinci, grafički dizajneri i ostali znaju o pišemo), onda je to potpuno drugačija situacija. Tada se od uređaja zahteva da ima dovoljno memorije i dovoljnu jačinu da može da pokrene kompleksne programe i igrice. Oni koji kupuju kompjuter za  znaju odprilike šta traže i tu nije potrebno mnogo objašnjavati. 

Međutim, roditelji koji kupuju prenosne računare za svoju decu često upadaju u zamku misleći da im ne treba jak kompjuter jer će ga koristiti „samo za igranje igrica“. Te „samo igrice“ su danas toliko kompleksne da se teško mogu pokrenuti na računarima srednje jačine. Kada su laptopovi za gejming u pitanju bitan je i kvalitet ekrana, dakle rezolucija, vrsta i brzina ekrana, jer od toga zavisi i pun doživljaj prilikom igranja igrica. Tako da, pre nego što krenete u kupovinu prenosnog računara koji će služiti za igranje igrica malo se raspitajte šta na šta još treba da obratite pažnju. 

Komentari

Vaše ime i prezime *


Vaše e-mail *


Vaš komentar *Srodni tekstovi: