Otkrijte lažne FB profile


Vesti

Svakodnevno nas putem društvenih mreža zapraćuju razni profili za koje ne znamo čiji su zapravo. Lažni profili prave se iz mnogobrojnih razloga, a jedan od njih je i prikupljanje vaših ličnih podataka. 

Od osnivanja pa do danas, kreatori facebook-a nisu uspeli da nađu način za utvrđivanje lažnih profila, ali je procena da je svaki deseti profil na ovoj društvenoj mreži takav.
Ukoliko želite da utvrdite da li je nečiji profil lažan, evo kako to možete da učinite:

Fotografije na profilu

Prvi korak jeste provera profilne fotografije sa profila koji istražujete. Fotografiju preuzmite, a potom je otvorite u Google pretraživaču. Imaćete opciju da ubacite url slike i da proverite da li je ista korišćena i na drugim sajtovima ili na besplatnim platformama za preuzimanja slika. 

Broj fotografija

Drugi korak jeste da pogledate sam broj fotografija na traženom profilu. Ukoliko navedeni korisnik ima samo nekoliko fotografija ili su iste objavljene u vrlo kratkom periodu, to je znak da je taj profil najverovatnije lažan, a u 75% takvih profila je slučaj sa fotografijama upravo ovakav.

Objave korisnika

Lažni profili najčešće nemaju skoro nikakve objave na svojoj stranici i možete videti samo najopštije informacije koje su nužne za prijavu korisnika.

Prijatelji

Ako i dalje niste sigurni, čekirajte prijatelje koji navodni profil ima. Ukoliko vas je kontaktirao profil sa kojim nemate nijednog zajedničkog prijatelja ili druge povezanosti, to je još jedan pokazatelj da taj profil nije ok.

I za kraj, budite oprezni. 

Ne prihvatajte osobe za koje niste sigurni da li su vaši prijatelji čak i ako kroz navedene korake niste sigurni da li je prodil lažan, naša preporuka je da ne odgovarate na zahtev. 

Ukoliko je osoba sa profila stvarna i stvarno vas poznaje, ona će naći način da vas kontaktira.Komentari

Vaše ime i prezime *


Vaše e-mail *


Vaš komentar *Srodni tekstovi: