Šta je isplativije, kupiti kofer za auto ili putovanje sa dva vozila?Kako u poslednjih nekoliko meseci cene goriva redovno rastu svaki odlazak na putovanje može da predstavlja ozbiljan finansijski izdatak, pogotovo kada su duža putovanja u pitanju. Da bi jedna četvoročlana porodica sa malom bebom otišla na odmor, potrebno je da, pored garderobe, spakuje mnogo drugih stvari, kolica, dubak, a nekada i prenosivi krevetac. Za ovaj problem su rešenje koferi za auto u koje se mogu spakovati laganije stvari, kozmetika, garderoba i slično, dok se u gepek mogu spakovati velike, kabaste stvari, kao što su kolica i dubak.

Kada su u pitanju koferi za auto mnoge odbija povećana potrošnja automobila kada je kofer na krovu, ali i njihova cena. Mi smo istraživali koliko je procentualno povećana potrošnja automobila sa punim  koferom i da li se više isplati putovanje sa dva vozila ili investicija u ovaj dodatak koji olakšava svako pakovanje za put. 

Koliko koferi za auto povećavaju potrošnju?

Koferi za auto imaju veliku nosivost, od 50 do 75 kilograma i kada su potpuno puni to predstavlja veliko opterećenje za automobil. To bukvalno izgleda kao da se još jedna odrasla osoba vozi u kolima. Pored toga što su kola dodatno opterećena, sama činjenica da koferi, uprkos tome što su aerodinamični, pružaju dodatni otpor prilikom vožnje i na njih deluju udari vetra logično je da potrošnja automobila bude veća. Međutim, neke procene stručnjaka su da koferi za auto povećavaju ukupnu potrošnju automobila za samo 10 do 25%. 

Koliko koštaju koferi za auto?

Na našem tržištu se mogu naći koferi za auto od nekih stotinak evra, ali ima i onih koji koštaju i do dve hiljate eura. Dodatni izdatak prilikom kupovine kofera su i krovni nosači koje, ukoliko nisu fabrički ugrađeni na Vašem automobilu, morate posebno da kupite. Pored toga, u ukupnu cenu treba uračunati i koliko ćete platiti majstoru za uslugu montaže nosača, ukoliko to Vi ne možete sami da uradite. 

Šta se na kraju više isplati, kofer ili dva automobila?

Dugoročno gledano, koferi za auto su mnogo isplativija opcija za porodična putovanja, nego vožnja dva automobila. Uzmimo, na primer, da ćete kofer platiti oko 700 evra i da ćete moći da spakujete sve stvari u njega, a da će Vas jedno putovanje do Grčke koštati oko 400 evra, nameće se logičan zaključak da se koferi za auto isplate za samo dva odlaska na letovanje, a sigurno je da će Vam kofer služiti godinama.

Kako se može smanjiti potrošnja goriva kada je kofer pun?

Postoje neka pravila koja bi trebalo da poštujete kako bi potrošnja automobila bila manja iako je kofer montiran na krov. 

Prvo pravilo je da se u kofer pakuju lagane stvari, dok se sve teške stavljaju u gepek. Drugo pravilo je da se koferi za auto skidaju odmah po završetku putovanja kako auto ne bi trošio više tokom obične gradske vožnje. Treće pravilo, svakako najvažnije za bezbednost putnika, jeste da poštujete ograničenje brzine, da ne vozite više od 130 km/h, koliko je najviše dozvoljeno na auto putevima u Evropi. Laganija vožnja automatski znači i manja potrošnja.

Komentari

Vaše ime i prezime *


Vaše e-mail *


Vaš komentar *Srodni tekstovi: