Šta je važno znati u 28. nedelji trudnoće?


Vesti

Sedmi mesec je početak trećeg tromesečja, perioda kada se vraćaju česte kontrole, pojačani simptomi trudnoće (umor, pospanost, teže kretanje), rast bebe i brže nakupljanje kilograma.

Postoje stvari koje su očekivane, ali i one koje ukazuju na mogući prevremen porođaj! Šta govori krvna slika trudnice? Šta bi bilo dobro uraditi u 28. nedelji trudnoće?

Spremili smo odgovore na sve dileme, nastavite sa čitanjem.

Raznovrsna hrana sad – manje probirljivo dete kasnije!

Naučnici kažu da beba oseća mirise i ukuse mirisanjem amnionske tečnosti. To čulo je dosta jače nego kod odraslog čoveka pa je 28. nedelja trudnoće idealna za upoznavanje bebe sa različitim vrstama hrane.

U svakom slučaju raznovrsna hrana je neophodna radi održavanja normalne trudnoće, a ako pri tome i dete naviknete na različite ukuse još je i bolje.

Smanjite bolove i nelagodnost uz masažu

Lagano masiranje može da učini čudo za bolne mišiće i otečene noge. Trudnice pate od bolova u leđima, ramenima, nogama jer telo trpi veći pritisak, kosti se pomeraju, ligamenti istežu.

Pored bolova, 28. nedelja trudnoće donosi i sindrom nemirnih nogu. To je neprijatan osećaj u potkolenicama i tera na pomeranje mišića i mrdanje nogu.

Kod svega ovoga lagane masaže mogu da pomognu pa priuštite sebi opuštanje svaki dan. Doktor će proceniti da li su bolovi bezazleni ili zahtevaju oprez, ali masaža neće škoditi ako je prilagođena trudnici.

Redovna provera krvne slike

Od ovog perioda se još detaljnije prati nivo šećera u krvi, stanje bubrega i da li postoji rizik od anemije. Važno je na vreme lečiti svako stanje jer za popravljanje krvne slike treba vremena, a porođaj postaje rizičan ako zdravstveno stanje trudnice nije dobro.

28. nedelja trudnoće je vreme kada je nepohodno da se uradi test na antitela ako trudnica ima Rh – krvnu grupu pa vi i vaš partner očekujte ove provere.

Uzimanje dovoljno vode

U trudnoći bi trebalo biti barem 1,5 L vode. Iako zvuči paradoksalno optimalan unos će pomoći bubrezima i srcu, ali i dovesti do smanjenog oticanja nogu.

Bolje je piti čistu vodu nego sokove i kafu. 28.nedelja trudnoće ponovo traži najstrože pridržavanje pravilnog unosa hrane i tečnosti jer svako prejedanje donosi lošije varenje i nakupljanje masnoća.

Usporite sa aktivnostima!

Treće tromesečje je period kada je važno imati dovoljno odmora. To znači odmaranje u ležećem ili poluležećem položaju uz podignute noge. Srce radi sve napornije, u telu je više krvi nego inače, bubrezi prečišćavaju više tečnosti i plodovu vodu. Uz sve to i stomak ostavlja manje prostora za unutrašnje organe pa je od 28. nedelje trudnoće važan i odmor koliko i umerena aktivnost.

Vreme je za školu za trudnice!

Podrazumeva se da ste do sada odradili krupnije stvari što ste želeli, a da može predstavljati napor – uređenje bebine sobe, kupovina stvari, putovanje na letovanje…

28. nedelja trudnoće je idealna za početak pohađanja škole roditeljstva koja će vas naučiti ili podsetiti kako da pravilno brinete o bebi. Trudnoća još nije prevelika i može da dozvoli ovakvu aktivnost što vam u 9. mesecu može biti znatno napornije.

Još maksimalno 3 meseca i sve tegobe će biti iza vas, a vi u rukama držati nešto što će vam predstavljati čitav svet – vašu bebu! Pratite savete i imaćete manje briga i zdraviju trudnoću.Komentari

Vaše ime i prezime *


Vaše e-mail *


Vaš komentar *Srodni tekstovi: