Tehnološki stampedo ili kuda idu televizori


Vesti


Televizor je gost koji kada jednom uđe u kuću više ne izlazi. Nekada smo sanjali dan kada će takav gost biti i u našem domu. Kada je ulazio u kuću kod komšije tamo se okupljao ceo komšiluk. 

Danas su televizori skoro u svakom domu. Jedan najmanje, nekada i dva i više, kako bi svako mogao da gleda ono što voli. Oni i ovi televizori su, kako poslovica objašnjava, kao nebo i zemlja. Tehnološki stampedo odvešće nove televizore do neprepoznatljivosti u odnosu na stare.  

Ali je i dalje gledanost televizijskih programa velika, tako da televizija i televizori nastavljaju svoju vezanost i uzajamnu inspiraciju u razvojnom smislu. 


Razvoj televizije

Televizija je telekomunikacijski sistem za emitovanje i primanje pokretnih slika i zvuka sa velikih daljina. Tehnički objašnjeno, to je elektronski sistem koji optičku sliku i zvuk pretvara u elektronske signale, prenosi ih do prijemnika putem elektromagnetnih talasa kroz vazduh ili direktno kablovskom vezom, gde ih ponovo pretvara u optičku sliku i zvuk.

Ali je put razvoja ovog sistema bio relativno dug i više naučnika je utkalo svoje ključne doprinose da danas imamo digitalnu, pametnu i internet televiziju. 

Smatra se da je reč televizija prvi put upotrebljena 1900. godine, na međunarodnom kongresu u Parizu. I pre i posle toga činjeni su prvi koraci u prenosu slike i zvuka, a nekoliko datuma uzimaju se kao prekretnice na tom razvojnom putu. 

1884 - televizija je rođena kao ideja Paula Nipkova koji je prvi oživeo sliku, 

1897 - Karl Ferdinand Braun napravio je preteču današnje katodne cevi,

1925 (25. april) – rođenje televizije – Džon Logi Berd u Londonu prenosi sliku lutke iz potkrovlja u radnju u prizemlju gde je montiran prijemnik, a 1928. godine vrši prvi prekookeanski TV prenos između Londona i Hortsdejla u SAD,

1929 - prikazan prvi kineskop - tv prijemnik sa katodnom cevi,

1932 - britanska kompanija EMI počinje emitovanje programa na osnovu ikonoskopa koji je 1922. patentirao Vladimir Zvorkin,

1936 - prvi redovni program BBC,

1939 - prvi redovni program u SAD,

1953 - tv u boji,

1962 - prva tv slika preko satelita,

1969 - prenos sa Meseca,

1993 - početak digitalne televizije po standardu DVB,

1995 – WEB TV (World Wide Web) – objavljena je prva TV serija na internetu,

1996 - prva digitalna televizija u SAD.

2000-te godine donele su tranziciju na digitalnu, pametnu i internet televiziju. Mediji za čuvanje podataka kao što su VHS (1976), DVD (1997) i Blu-ray diskovi visoke rezolucije (2006) omogućili su da se na televizorima mogu gledati snimljeni sadržaji, filmovi i televizijski program. 


Televizija u Srbiji

1924 (1. oktobar) - prva radiodifuzna stanica oglasila se iz Beograda,

1929 - osnovan Radio Beograd - nastanak današnje Radio-televizije Srbije, 

1938 - holandska firma „Filips“ montirala prvu televizijsku stanicu sa studijom na Beogradskom sajmu i emitovala televizijske emisije tokom trajanja jesenjeg sajma,

1956 - Savezno izvršno veće donelo odluku o dodeljivanju sredstava za izgradnju TV mreže u Jugoslaviji,

1958 – (subota, 23. avgust) - započeo eksperimentalni program Studija Beograd iz studija na Beogradskom sajmu. 

1960-ih godina domaća industrija, RR Niš, „Čajavec“ Banja Luka i zagrebački RIZ, počinju serijsku proizvodnju televizora. 

Prvi televizori nisu bili lako dostupni. Kupovina televizora bila je praznik i za komšiluk. Nije bilo lako uhvatiti dobar signal, na ekranu je bilo “snega” pa se morala okretati antena i dovikivati sa krova u sobu, dolazilo je do prekida u prijemu signala. Ali ništa nije umanjivalo radost prvog gledanja “pokretnih slika”, domaćih programa i stranih filmova.    


Razvoj televizora

Razvoj televizora kao i televizije prošao je dug put tokom čitavog 20. veka, ali praćen stalnim inovacijama u pogledu kvaliteta emitovanja slike i zvuka i dizajna od velikih kutija do današnjih tankih ekrana.

Prvi televizori zapravo i nisu bili to u današnjem smislu. Bili su mehanički uređaji koji su koristili rotirajuće diskove sa rupama ili spiralne skenere kako bi prenosili sliku.

Tek se tokom 1930-ih prešlo sa tih mehaničkih na CRT (Cathode Ray Tube) televizore koji su obeležili naredne decenije. Od 1940-ih počinje masovna proizvodnja crno-belih televizora u razvijenim zemljama, da bi od 1950-ih krenula i proizvodnja televizora u boji. 


Primena novih tehnologija

Digitalna tehnologija poslednjih decenija donosi značajne inovacije u tehnologiji ekrana, uključujući plazma ekrane, LCD (Liquid-crystal display), LED (Light Emitting Diode), OLED (Organic Light Emitting Diode) i novije QLED (Quantum Dot LED) ekrane. 

Televizori su sve tanji, a zahvaljujući novim tehnologijama, kao što su UHD (Ultra High Definition) televizori sa ultra visokom definicijom i 4K televizori, dobija se izuzetno visok kvalitet slike.

Većina modernih televizora nudi visoku rezoluciju od 3840x2160 piksela, što pruža oštru i detaljnu sliku. HDR (High Dynamic Range) tehnologija poboljšava kontrast i paletu boja, pružajući realističnije slike sa svetlim i tamnim detaljima.

Moderni televizori imaju takozvane smart funkcionalnosti, što znači da imaju ugrađene aplikacije za pristup internetu, streaming servisima, društvenim mrežama i drugim online sadržajima. Neki modeli podržavaju glasovne komande i mogu biti integrisani sa pametnim kućnim sistemima.

Karakterišu ih brzi procesori koji omogućavaju brzo prebacivanje između aplikacija i obradu složenih grafičkih sadržaja. Imaju integrisane bežične mogućnosti poput Wi-Fi, Bluetooth-a i NFC-a za povezivanje sa drugim uređajima bez upotrebe kablova. Njihov tanak i elegantan dizajn, sa minimalnim okvirom oko ekrana, doprinosi modernom izgledu.

Čini se zapravo da nema kraja ubrzanju tehnoloških inovacija, tako da se i ovim televizorima sa visokim performansama sigurno ne zaustavlja njihov dalji razvoj. 

Komentari

Vaše ime i prezime *


Vaše e-mail *


Vaš komentar *Srodni tekstovi: