Vrste aku alata i njihova praktična upotreba


Hardver


Za obavljanje nekih kućnih poslova i određenih profesionlanih poslova koriste se razni uređaji i proizvodi iz širokom spektra. Jedna grupa posebno se izdvojila što zbog toga što se koriste za obavljanje različitih vrsta poslova, kako u domaćinstvu, tako i u profesionalnim majstorskim radionicama, ali i zbog svoje praktične i jednostavne upotrebe. Reč je o aku alatima. 

Njihova glavna karakteristika čini ujedno i njihovu glavnu prednost - a to je da za svoj rad koriste akumulatore, odnosno punjive baterije. To omogućava da se koriste za rad na mestima na kojima nije moguć dotok električne energije. 

Zato treba voditi računa da baterija uvek bude dovoljno puna kako bi imala snage za efikasan i kontinuirani rad. 

Postoji mnogo vrsta, podela i proizvoda i teško ih je grupisati, ali izdvojićemo samo neke od njih koji su našli široku primenu u praksi. 


Bušilice širokog spektra


Asortiman aku alata bogat je različitim vrstama i modelima bušilica koje sve imaju jednu zajedničku karakteristiku, a to je da za svoj rad koriste bateriju. Njih prvo predstavljamo jer se one zapravo smatraju prvim električnim alatima na svetu.

Pa tako u prodaji možete naći bušilice odvrtače, čekić bušilice, štemarice, vibracione nazvane još i šlajferice, ugaone itd. 

Široko su rasporastanjene i koriste se za razne profesionalne i amaterske poslove. Proizvode ih mnoge svetski poznati i domaći brendovi. Zbog toga su dostupne na mnogim lokacijama i mogućnosti izbora su zaista velike.  

Ukoliko kupujete neku od bušilica potrebno je da odaberete adekvatnu shodno poslovima za koji će ona biti namenjena. Ako imate malo ili nemate uopšte iskustva u ovakvim kupovinama posavetujte se sa prodavcima u radnjama. 


Na drugom mestu su brusilice


Aku alatke poput brusilica koje za svoj rad takođe koriste punjivu bateriju našle su široku primenu u praksi. Koriste se za poslove brušenja, sečenja i poliranja određenih površina. Pri kupovini ove vrste proizvoda treba posebno obratiti pažnju na njihovu specifikaciju i radne performanse. 

U zavisnosti od modela i proizvođača koji ih proizvode one mogu imati zaštitu od ponovnog pokretanja, mogu imati sistem vazdušnog hlađenja, mogu imati soft start funkciju i zaštitu od preopterećenja. 


Standardni akumulatorski komplet alata


U prodaji se mogu naći i čitavi kompleti odnosno setovi sa različitom kombinacijom proizvoda. Od toga šta se nalazi u setu zavisi i cena samog seta, ali prosečna cena kompleta kreće se oko 100000 dinara. 

Moguće je naći različite kombinacije i one najčešće zavise od brenda odnosno proizvođača ali i od srodnosti sa poslom za koji su namenjeni. 

Postoje i višenamenski aku alati koji su multifunkcionalni i oni često dolaze u jednom pakovanja sa različitim dodacima, a najbojli primer za to su aku bušilica – čekić ili bušilica – odvijač i tome slično. 


Gde su našli praktičnu primenu?


Iz napred navedenog može se zaključiti da je primena aku alata u praksi zaista raznolika i širokog spektra. Osim nekih lakših i standardnijih poslova koje mogu da obavljaju i ljudi koji nisu profesionalni majstori, treba napomenuti da se oni koriste i za obavljanje nekih mnogo zahtevnijih poslova, kao što su građevinski radovi. 

Čine sastavni deo radne torbe jednog profesionalnog majstora, ali isto tako se veoma često mogu naći i u majstorskom kutku jednog prosečnog domaćinstva

Uvek imajte na umu da je za dobro obavljen bilo koji posao potrebno da se koristi proizvod koji je adekvatan toj situaciji, odnosno poslu koji treba završiti. 


Komentari

Vaše ime i prezime *


Vaše e-mail *


Vaš komentar *Srodni tekstovi: