Već par godina unazad Toshiba ima vrlo lep i veliki izložbeni prostor na IFA sajmu, što se ponovilo i ove godine, a bilo je i dosta zanimljivih proizvoda za videti. Tokom celog sajma, pojam 4K se ponavljao kao nešto što su svi promovisal (baš kao 3D ranije) pa nije ni čudo što su televizori kompatibilni sa ovom tehnologijom zauzeli centralno mesto. Čisto da posetimo, 4K kao što ime sugeriše je 4x veća rezolucija od Full HD-a, dakle 3840x216 piksela. Najveću pažnju od modela komatibilnih sa ovom tehnologijom privukli su oni iz M9 serije, koji su prikazali fantastično oštru i jasnu sliku, što se primeti tek na uređajima ovako velikih dijagonala – 58, 65 i 85 inča. Cena je naravno odgovarajuća, pa kreće od 4000 evra za najmanji, pa sve do 20000 za najveći TV, ili ko voli i može, nek izvoli. Zanimljiva nam je bila i demonstracija Toshiba Cevo 4K tehnologije koja video nižih rezolucija prebacuje u višu – 4K, pri čemu se kao niža rezolucija podrazumeva Blue Ray. No, za 4K je i to malo, tako da je kvalitetno razvlačenje slike itekako potrebno, a Cevo 4K to radi dosta dobro. Centralna zvezda je bio model koji istovremeno podržava i 4K i 3D uz pomoć pasivnih naočara. Demonstrirani trejler iz Hobita je bio neverovatno oštar i scena je bukvalno izgledala kao da smo u njoj, ali istini na volju, pored nešto promotivnih materijala, u ovom formatu je, bar za sad, jako teško naći video materijale.

Što se PC sekcije tiče, primetili smo nekoliko zanimljivih proizvoda i na temu laptopa i tableta. Dopalo nam se i „unificiranje“ dizajna, gde će svi Toshibini proizvodi imati zajedničke crte, i na prvi pogled će se lako prepoznati ko je proizvođač. Stoga, svi novopredstavljeni laptopi imaju na gornjem delu poklopca standardne oštre ćoškove, dok su oni sa donje strane veoma zaobljeni. Pravi primer novog dizajna i filozofije je nešto što možemo nazvati Super netbukom, a u pitanju je Satellite Pro NB10. Veličine standardnog netbuka, u njega je stao dosta ozbiljniji hardver i softver, koji mu omogućava kvalitetniji rad. Umesto Atom procesora, pogone ga dosta brži Celeron N2810 ili Pentium N3510 procesori (verzija sa Pentium procesorom će biti skuplja 50ak evra), što je sasvim dovoljno da Windows 8 operativni sistem vrlo lepo radi. Za snimanje podataka namenjen je hard disk kapaciteta 500 GB, a po potrebi se može proširiti SD karticama pošto ima integrisani čitač.  Sve je upotpunjeno sa solidnih 4 GB RAM-a, zaokružujući ovaj lagani prenosnik kao odličan uređaj za povremenu upotrebu u pokretu. Male dimenzije su dodatni plus, ekran (koji može biti i osetljiv na dodir) je dijagonale 11.6 inča i rezolucije 1366x768, a u skladu sa tim ide i mala težina. Tasteri vrlo dobre tastature se protežu od ivice do ivice što je omogućilo da ostanu standardne veličine čineći ih vrlo udobnim za rad. Jedino bi autonomija rada od 4 sata mogla da bude nešto duža, ali ova primedba pada u vodu kada se saberu drugi aspekti ovog uređaja. Svi potrebni I/O portovi su tu, kao što je LAN, HDMI, čak i po malo zaboravljeni VGA, uz USB 2.0 i 3.0 portove. Težina laptopa sa standardnim ekranom je vrlo laganih 1.3 kg, dok je u slučaju osetljivog na dodir čak 170g teži i pri tome i skuplji, pa vam preoporučujemo da ne izaberete tu opciju prilikom kupovine. U potpunosti napakovan model sa najskupljim komponentama i dalje košta oko 400 evra, što ga čini jednim od najinteresantnijih lako prenosivih lapotpa na tržištu.

Najveću pažnju na štandu je verovatno privukao Encore, njihov novi 8 inčni tablet sa Windows 8.1 operativnim sistemom. Ovo je i za nas bilo iznenađenje i prvi Windows 8 tablet na ekranu te veličine koji smo imali prilike da isprobamo, i drugi generalno posle ne baš uspešnog Acer W modela. Ekran je 720p rezolucije i izrađen u HFSS tehnologiji, koja je po mnogo čemu slična IPS-u sa svojim odličnim uglovima gledanja i reprodukcijom boja. Srce sistema predstavlja najnoviji četvorojezgarni Intel Bay Trail Atom procesor sa pripadajućih 2GB DDR3L memorije, pa ni ne čudi što su osnovne operacije glatko tekle. Bez obzira na veličinu, ovo je Windows 8 u svojoj punoj verziji, a Toshiba je ponudu začinila Microsof Office Home i Student softverom koji je preinstaliran i omogućava kreiranje i editovanje Word, Excel i Power Point dokumenata. I ostale hardverske karakteristike su odlične, tu je mikro HDMI izlaz, te mikro SD za dodatni prostor za nimanje podataka, GPS, 8 Mpix kamera sa zadnje strane, 2 Mpix sa prednje. Interno ima 64 GB prostora za smeštanje podataka, što ubrzo može postati tesno za Windows OS, tako je dobro što se može proširiti memorijskim karticama. Xbox servis je takođe preinstaliran i nudi probni period u trajanju od 90 dana za koje vreme je omogućen potpun pristup Microsoft-ovom servisu za strimovanje muzike.

S obzirom na to da je manjih dimenzija i da su mu sve komponente optimizovane za nisku potrošnju, deklarisanih, jako dobrih 7 sati rada na jednom punjenju deluje vrlo realistično. Jedino mu je težina od 479g nešto veća nego što smo očekivali, ali je tu jedan od krivaca zaštita ekran od grebanja i udara. Na kraju, cena od 320 evra deluje jako dobro za ovo parče tehnike, i ako se na testu pokaže u skladu sa ovim šta smo videli na prvi pogled, Toshiba bi mogla da neke kupce preusmeri sa Android na Windws tablet.

comments powered by Disqus