Pre skoro deset godina, AMD je otkrio svetu prvi dvojezgarni x86 procesor. Oni su od tada nastavili trend povećavanja broja jezgara, pa su pre dve godine stigli do osmojezgarnih procesora za desktop, ali i Xbox One i Playstation 4. Nedavno, iz ove kompanije su najavili svoj sledeći korak napred, čip po imenu Kaveri, koji bi trebalo da donese neke nove zanimljivosti na polju desktop i laptop procesora.

U ovom novom čedu AMD-a se nalazi do četiri CPU i osam GPU jezgara koji su skoro potpuno nezavisni jedni od drugih što je AMD iskoristio da ih reklamira kao čipove sa "12 računskih jezgara."

Već neko vreme AMD radi na razvoju HSA standarda koji omogućava potpuno različitim procesorskim jedinicama u kompjuteru da rade zajedno kako bi ubrzali rešavanje zahtevnih zadataka. Ovaj standard bi trebalo da omogući programerima lakši posao prilikom pravljenja softvera koji zahtevaju rad i na CPU i na GPU. Procesorska jezgra su zadužena za organizaciju posla i serijske poslove u kojima je bitna samo brzina, a grafička su u stanju da preuzmu na sebe zahtevne paralelne poslove u kojima su mnogo efikasnija, kao ida direktno pristupe sistemskoj memoriji.

Kada su igre u pitanju Kaveri ima performanse u nivou 70$ skupljih Intel čipova, kada su oba uparena sa istom Radeon R9 270x karticom. Ako se koristi samo integrisana grafika, tada je AMD značajno jači od Haswell-a. Ovi rezultati su prema internim AMD testovima, na koje moramo da se oslonimo dok ne dobijemo čip u naše ruke. Lepše igranje igara se može očekivati i zbog korišćenja Mantle tehnologije, ako je developeri igara budu koristili. Takođe je prisutan i TrueAudio, tehnologija sa Radeon grafičkih kartica, koja donosi napredno procesiranje zvuka u video igrama.

Treba obratiti pažnju na potrošnju struje, koja će definitivno biti na strani Intela, čiji čipovi imaju manji broj manjih tranzistora. Po ceni, Kaveri će biti skuplji nego Richland čipovi, kada su se pojavili, što ne čudi s obzirom na količinu novih tehnologija koje je AMD stavio na jedan čip. Da li će biti isplativa kupovina? Za to ćemo morati da sačekamo da dobijemo test uzorke Kaveri procesora.

comments powered by Disqus