Kako da sačuvate laptop od kvarova?


Računari

Uvek je bolje sprečiti nego lečiti, ali uvek je teže naterati sebe da se pridržavamo nekih stvari koje mogu biti dosadne samo da bismo nešto sprečili. Kada par puta napravimo grešku možemo naučiti lekciju. Uvek je svakako bolje naučiti lekciju pre velike katastrofe, što u slučaju laptopa zasta može i biti. Priuštiti sebi kvalitetan i dobar laptop zaista je velika stvar, ali je još važnije čuvati taj laptop, kako bi mogao da vam traje i da vam služi godinama. Ovo su neki od saveta koje bi trebalo da ispoštujete ukoliko želite da se još dugo družite sa vašim laptopom.Ne držite čaše sa raznim tečnostima blizu laptopa


Ovo je definitivno stvar na koju ćemo se najteže navići. Bilo da smo na poslu, bilo da smo kući, jednostavno kada nešto radimo na laptopu pored nas je ili voda ili kafa ili čaj ili sok. I to je jednostavno tako. Pa gde drugo staviti kafu nego tu. Onda se zanesemo, radimo, uzmemo gutljaj kafe i zaboravimo gde smo je ostavili i već sledeći potez može biti fatalan po naš laptop. Prvo ako je vruća kafa baš, drugo ako je sa šećerom. Laptop servisi imaju verovatno na stotine ovakvih slučajeva, jer jednostavno izgleda se nikada nećemo disciplinovati. Ukoliko vam je tško da promenite ovu naviku, onda što dalje ostavljajte šolju ili bar privucite drugi stočić do glavnog stola i tu držite sve tečnosti koje konzumirate dok ste na laptopu. 


Instalirajte provereni antivirus program 


Kada ste god na internetu vi ste meta potencijalnih virusa, odnosno vaš laptop, a na njemu i sva vaša važna dokumenta, svi vaši fajlovi, sve vaše uspomene. Zarad svega toga, budite odgovorni i instalirajte na vreme antivirus koji vam može pomoći i te kako u toj misiji. Ukoliko niste sigurni koji antivirus treba da instalirate, onda je najbolje otići u provereni laptop servis, gde će vam stručna lica reći koji antivirus možete da instalirate, koji je besplatan ili koji vas neće koštati mnogo u zavisnosti od toga šta vama treba. Antivirusi mogu da budu i jesu veoma korisni i zato nemojte da bežite od njih. 


Ne dozvolite da se pregreje 


Vrlo važna stvar o kojoj morate da vodite računa jeste upravo ova. Pregrevanje laptopa vodi polako ali sigurno do svih njegovih velikih kvarova. Neke čak nećete moći da sanirate. Zato obratite pažnju gde ostavljate laptop i nikako, ali nikako nemojte da prekrivate ventilaicone otvore. I razmislite o tome da nabavite dodatni kuler ili postolje sa kulerom. Kuler takođe može da se pregreje ukoliko ga stavite na pogrešno mesto i da tako izazove još veći problem. 


Vodite računa o kablovima 


Laptopovi nam često stoje i na krevetima, premeštamo ih stalno, kada želimo da radimo, gledamo filmove, serije, kada želimo da igramo igrice i slično. Međutim, nekada ne vodimo računa o tome kako je kabal namešten, da li je negde priklješten i u kakvom je stanju. Kao što se kabal od punjača telefona jako često kvari, tako će dotrajati i kabal od laptopa ukoliko ga ne sačuvate kako treba. Zato nemojte da vas mrzi da pogledate kada se namestite za gledanje filma da li je kabal negde presečen nekim predmetom, stolicom, nogarom od stola ili se zaglavio između vrata. Komentari

Vaše ime i prezime *


Vaše e-mail *


Vaš komentar *Srodni tekstovi: